Over vrijgevigheid en inflatie.

Shuaib Caves in Al-Bada’a, region of Tabuk in northwestern Saudi Arabia. Picture By بندر الحويفي – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16668771.

Alhoewel de Midianieten verwant waren aan de Israëlieten (beide volken stammen van Abraham af) bleken ze toch steeds weer vijanden van hun “broedervolk” te zijn. Ze huurden op een gegeven moment zelfs een profeet van Jehovah in, namelijk Bileam, om hen te vervloeken!

In Numeri 31 lezen we dat Israel wraak nam voor deze poging tot vervloeken (en voor wat andere smerige trucjes) en dat na de oorlog de legeraanvoerders over 1000 en over 100 hun buitgemaakte goud willen doneren. Nu bestond het leger op dit moment uit 12 duizend soldaten, dus 12 aanvoerders over duizend en 120 aanvoerders over 100. Dus, totaal uit 132 aanvoerders. Deze mannen geven totaal 16.750 sikkels aan goud, dat is 190.950 gram. Omgerekend naar de huidige goudprijs is dit een donatie van 11,2 miljoen US dollar.

Dat is dus een schenking van per persoon $85.291. Wat kunnen wij leren van hun vrijgevigheid?

Interessante toevoeging is dat als je nu nazoekwerk zou doen op jw.org en zou zoeken op “Midian” je bij dit hoofdstuk deze berekening vind in het “inzicht in de schrift” boek: “Hun rijkdom omvatte gouden sieraden met een totaalgewicht van meer dan 191 kg (wat een huidige waarde van ruim $2.150.000 vertegenwoordigt).

Waarom staat hier een heel ander bedrag (11,2 miljoen US $ tegenover 2,15 miljoen US $)? De bijbelse encyclopedie “inzicht in de schrift” is geschreven in 1988 (en iets later vertaald) en bevat dus een oude goudprijs. Het stijgen van de waarde van goud, of het dalen van de dollar, bevat ook een belangrijke waarschuwing over het gevaar van inflatie 🤔 

De Midianieten zijn een van de vele bevolkingsgroepen die besproken worden in de Speciale tour #2: “Wie waren de Kanaänieten en de Feniciërs?” waarvoor je je hier kunt opgeven: https://forms.gle/meei1gUoMauYGUEz5