Er komt een Engelstalige tour aan, en ook een tour over Egypte

3e keer de “hoogtepunten” tour gegeven

Afgelopen vrijdagavond was de 3e keer dat ik voor een groep van weer ruim 300 deelnemers de “Bijbelse hoogtepunten van het British Museum” tour heb mogen geven. Ook nu weer kreeg ik erg veel leuke reacties. Zelfs personen die niet zo van geschiedenis houden zijn toch 1,5 uur gebiologeerd aan het luisteren geweest. Altijd leuk om te horen. Van een enkeling hoor ik trouwens ook dat men na ongeveer een uur toch wel ‘verzadigt’ begint te raken… Misschien moet ik mijn tours ook weer niet al te lang maken. Andere zeggen weer dat het best wel langer had mogen duren Misschien heb ik met 1,5 uur en een korte pauze in het midden precies de juiste lengte te pakken om iedereen optimaal teleur te stellen?

Kan het ook in het Engels?

Grappig is ook dat deze tour (in mijn hoofd en uit mijn notities) in het Engels is maar ik hem in het Nederlands houd. Na de tour vroegen meerder personen aan of ik deze rondleiding niet helemaal in het Engels zou willen geven? Nou natuurlijk! Voor wie mee zou willen kijken, je kunt je via deze link aanmelden voor 25 december om de tour in het Engels te zien. Of misschien ken je iemand anders die beter Engels dan Nederlands spreekt en hier van zou genieten?

Egypte, “here we come”

Ondertussen ben ik ook hard aan het werk een nieuwe tour over Egypte te maken. Ik zeg “hard aan het werk” want er valt gewoonweg gigantisch veel over Egypte te vinden. Als je alleen al op onze ‘index’ zoekt op Egypte dan vind je een lijst met 325 regels (met per regel soms meerdere verwijzingen) ! Ik zoek alles op en zet het onder elkaar in een document om door te lezen. Dit zijn 273 pagina’s. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de aparte index verwijzingen naar “Farao, Piramiden, Uittocht [uit Egypte]”. Ohw well, dat houd me de komende tijd wel van straat.

Als je mee wilt doen aan de Egypte tour kun je hier een geschikte datum uitkiezen: Egypte tour opgeven.

Assyrië en latere tours.

Het interessante is dat ik tijdens al dit studeren over Egypte natuurlijk ook heel veel zaken tegenkom die ik in andere tours best goed zou kunnen gebruiken. Zo ontdekte ik dat de officiële taal van rijk van Medië-Perzië naast het Perzisch ook Aramees was (een taal nauw verwant aan Hebreeuws). Dit verklaard waarom een deel van het Bijbelboek Daniël in deze taal geschreven is bijvoorbeeld.

Ook zijn de Perzen na hun verovering door Griekenland een paar eeuwen later weer opgekrabbeld en een sterk rijk geworden. Dit verklaard waarom de Romeinen zo graag Israel bezet wilde houden. Het was een “bufferstaat” tussen de Perzen (nu Parthen genoemd) en de belangrijke romeinse provincie Egypte in!

Als je mee wilt doen aan de Assyrië of Perzië tour kun je hier een geschikte datum uitkiezen: Assyrië en Perzië tour opgeven.

Tot zover deze kleine update. Ik hoop dat we elkaar snel weer zien voor een gezellige, opbouwende en interessante tour